
Aktuellt
Här har vi samlat nyheter, artiklar, opinionstexter och andra texter om vårt arbete.
Är du vår nya stödsamordnare?
Vill du jobba för att unga och unga vuxna som utsatts för sexuellt våld ska få tillgång till stöd och gemenskap? Sök tjänsten som stödsamordnare på Föreningen Tillsammans!
Enkätundersökning om rasifiering, rasism och sexuellt våld
Har du utländsk bakgrund och/eller rasifieras som icke-vit? Delta i vår enkätundersökning och hjälp oss höja kunskapen om hur rasifiering och rasism påverkar erfarenheter av sexuellt våld!
Föreläsning och samtal med Ätstörningsuppropet
Föreningen Tillsammans bjuder in till Föreläsning och samtal med Ätstörningsuppropet den 22 Oktober. Evenemanget riktar sig till dig som utsatts för någon form av sexuellt våld.
Ny stödgrupp för sexuellt våldsutsatta tjejer och hbtqi-personer med NPF
Föreningen Tillsammans startar en stödgrupp för sexuellt våldsutsatta tjejer och hbtqi-personer med NPF. Gruppen är kostnadfri och hålls i Stockholm.
Sexuellt självskadebeteende – en reaktion på sexuellt våld
Efter att man har utsatts för sexuellt våld är det vanligt att det sexuella våldet man blivit utsatt för leder till svåra eller till och med outhärdliga känslor. Det är till exempel inte ovanligt att känna skam, skuld eller ångest. Det kan också vara så att man vill skada sig själv på olika sätt. I den här texten berättar vi mer om det som brukar kallas för sexuellt självskadebeteende eller sex som självskada.
Var med i våra fokusgrupper och hjälp oss att förbättra stödet för unga med NPF
Har du NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/variationer) och vill hjälpa oss på Föreningen Tillsammans att utveckla vårt stöd för unga personer med NPF och erfarenhet av sexuellt våld? Delta i våra fokusgrupper, och hjälp oss att bli bättre!
Tillsammans gästar podcasten Sex på riktigt
Föreningen Tillsammans kurator Norea medverkar i podcasten “Sex på riktigt – med Maria Smith” och pratar om sex och sexualitet efter övergrepp.
Vår undersökning visar: NPF-diagnoser används som maktmedel för att utöva våld
Under oktober månad 2023 genomförde vi på Föreningen Tillsammans en enkätundersökning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/variationer (NPF) och sexuellt våld. I den här artikeln berättar vi mer om vad vår enkät visar.
Studieresa till Nederländerna gav ökad kunskap och nya insikter
Under förra veckan reste Föreningen Tillsammans till Nederländerna för att genomföra studiebesök på två Sexual Assault Centers (Centrum Seksueel Geweld) samt för att träffa ett antal ideella organisationer och andra verksamheter. Vi lämnade Nederländerna påfyllda av kunskap, inspiration och pepp, och med nya insikter om hur vi behöver arbeta för att förbättra situationen för personer som utsatts för sexuellt våld.
Att skicka, dela vidare och ta nakenbilder
Att skicka nakenbilder (nudes) till någon annan kan vara både spännande och kul. Det kan vara ett sätt att utforska både sin egen sexualitet eller relationer till andra personer. Men det finns flera saker som är bra att veta om nakenbilder. Det kan till exempel vara brottsligt att ta, ha eller dela nakenbilder. Att skicka nakenbilder till någon som inte har gett sitt samtycke till det är alltid ett brott.
Nu kan du anmäla dig till våra stödgrupper och aktiviteter 2024
Nu kan du anmäla dig till någon av våra stödgrupper eller andra aktiviteter under 2024. Vi kommer att ha flera olika stödgrupper och aktiviteter som är till för dig som har blivit utsatt för sexuellt våld.
Dagen för ungas psykiska hälsa – Vi behöver ta ansvar för det sexuella våldet
Idag, den 4 september, är det dagen för ungas psykiska hälsa, en dag att uppmärksamma frågor som rör unga och en dag där ungas röster bör stå i centrum. Speciellt i en tid där allt fler unga mår dåligt, utsätts för sexuellt våld och sexuell exploatering och där den utsattheten påverkar den psykiska ohälsan. Vi på Föreningen Tillsammans menar att det är läge att ta ansvar, läge att öka kunskapen om sexuellt våld och läge att sätta ungdomarna först.
Smärta efter sexuellt våld
Utsatthet för sexuellt våld och trauma kan leda till många olika konsekvenser för ens fysiska och psykiska hälsa. I den här artikeln kan du läsa om smärta kopplat till erfarenheter av sexuellt våld.
Dans – ett sätt att bearbeta erfarenheter av sexuellt våld
Forskning har visat att dans kan vara ett sätt att bearbeta traumatiska upplevelser, såsom sexuellt våld. Dans kan också vara ett sätt att hitta styrka och återta kontroll över den egna kroppen. Med hjälp av dans kan vi uttrycka oss fritt och återfinna kraft.
Psykisk ohälsa bland barn och unga – en av vår tids största utmaningar
I dagens samhälle är den psykiska hälsan bland unga en av de största utmaningarna samhället står inför. För att kunna ta itu med denna fråga på ett effektivt sätt är det avgörande att vi lyssnar på ungas egna röster och behov.
Återhämtning – Hur yoga kan hjälpa efter sexuellt våld
Sexuellt våld kan ha allvarliga konsekvenser för både kroppen och sinnet hos de som utsatts. Att läka och hantera sådana trauman kräver en individuell och mångsidig behandling. En metod som har visat sig vara till hjälp för personer med erfarenhet av sexuellt våld är yoga. Yoga kan också ha en djupgående positiv inverkan på det mentala och känslomässiga välbefinnandet.
Killar som blivit utsatta för sexuellt våld i stort behov av stöd
Hösten 2022 genomförde Föreningen Tillsammans en enkätundersökning om killars erfarenheter av sexuellt våld. I de svarandes berättelser är normer om manlighet, sexualitet och våld starkt närvarande. T.ex. var det flera som upplevt press för att killar “ska” vilja ha sex, och vars våldsutsatthet inte tagits på allvar på grund av att de är killar. Berättelserna synliggör behovet av stöd till killar som utsatts för sexuellt våld, samt behovet av en makt- och normkritisk analys av våldet.
Någras frihet ska aldrig uppnås på bekostnad av andras
Sedan Tidöavtalet (den överenskommelse som regeringspartierna M, KD och L slutit med samarbetspartiet SD) offentliggjordes har skarp kritik riktats mot den politik som regeringen vill föra under kommande mandatperiod. Vi instämmer i den kritik som bland annat Ombudsmannen mot sexuellt kommersiell exploatering av barn, Unizon, Inte din hora, Child10 med flera har riktat mot regeringen och Tidöavtalet.
Öka samtalen om sexuellt våld genom kunskap och screenings i skolan
Idag får många inte den hjälp de behöver. Därför är det är viktigt att bryta stigmat som finns i samband med sexuellt våld och att istället uppmuntra den som utsatts till att berätta för någon man litar på. Ett sätt att kunna bryta tystnaden som finns hos dagens unga idag är genom att skapa ett utrymme på skolan där man pratar om sexuell hälsa.
Ätstörningar och trauma
Cirka 200 000 personer i Sverige bedöms att någon gång i livet vara drabbade av en ätstörning. Att någon gång i livet leva i de begränsningar som en ätstörning kan innebära. Men dessa 200 000 personer är den statistik som syns, mörkertalet anses stort och orsakerna till sjukdomen kan vara många och svåra att upptäcka.