
Aktuellt
Här har vi samlat nyheter, artiklar, opinionstexter och andra texter om vårt arbete.
Var är det rättsliga skyddet för 15–17-åringar?
I Sverige finns det lagar som är till för att skydda barn och unga från sexualbrott. En av dessa lagar är den så kallade Byxmyndighetslagen. Den finns till så att barn under 15 år inte ska bli sexuellt utnyttjade av vuxna. Som 15 åring har man 3 år kvar tills det att man fyller 18, och enligt barnkonventionen och svensk lag räknas som vuxen. Det finns alltså ett kryphål i lagen om sexuellt våld, en treårsperiod där 15-17 åringar inte är rättsligt skyddade utifrån att vara barn utan istället jämställs med vuxna.
Bristen på tillgång till stöd efter övergrepp utgör ett hot mot folkhälsan
Att bli utsatt för sexuellt våld innebär en kränkning av den kroppsliga och sexuella integriteten. Det är ett tillitsbrott som ofta medför svåra psykiska, fysiska och sociala konsekvenser för den utsatta. Bristen på tillgång till stöd efter övergrepp är en förlängning av den kränkning och ohälsa som det sexuella våldet resulterar i. Föreningen Tillsammans menar att samhället brister i sin skyldighet att säkerställa stöd efter sexuella övergrepp. Det är ett svek mot våldsutsatta tjejer och kvinnor.
En av fyra tjejer utsätts för sexuella trakasserier på jobbet
Arbetsmiljöverket rapporterar över arbetsmiljön i Sverige vartannat år. Den senaste rapporten över året 2019 visade att en av tio kvinnor hade varit utsatta för sexuella trakasserier på arbetet under de senaste 12 månaderna. Bland unga kvinnor i åldrarna 16-29 hade närmare en av fyra blivit utsatta under de senaste 12 månaderna.
Lustbejakande perspektiv behövs för att uppmuntra till sexuell integritet efter övergrepp
Det är inte ovanligt att ens relation till sex och sexualitet förändras efter ett övergrepp. Det är vanligt att förändringen upplevs negativ men det innebär inte att ens förmåga att ha njutningsfullt och tryggt sex är förstörd.
Varför har vi stödgrupper?
Sedan Tillsammans startade verksamheten 2014 har vi fått förtroendet att leda åtskilliga stödgrupper inriktade på sexuellt våld. Vi på Tillsammans är övertygade om att stödgrupper är en betydelsefull och effektiv stödform för personer som har erfarenhet av sexuellt våld. Det är en övertygelse som stärks både av forskning och våra egna utvärderingar.
Krossa myten om den okända våldtäktsmannen
“Alla känner någon som blivit våldtagen men ingen känner en våldtäktsman”. Det har sagts många gånger, men myterna kring våldtäkt lever kvar. När vi hör ordet “våldtäktsman” tänker troligtvis många på en snuskig gammal man i beige trenchcoat som gömmer sig i en buske en mörk natt. Medan överfallsvåldtäkter av en främling självklart förekommer är faktiskt en majoritet av förövarna någon som offret känner.
Förbättra hanteringen av sexualbrottsfall
Omkring 25 000 sexualbrott anmäldes år 2020 men eftersom anmälningsbenägenheten är låg finns det ett stort mörkertal av övergrepp och våldtäkter som aldrig anmäls. BRÅ påpekar (2019) att det finns mycket att utveckla inom rättsväsendets hantering i ärenden om sexuellt våld.
Visste du att vi på Tillsammans samverkar med Medborgarskolan?
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund och en av Tillsammans samverkanspartners. Genom kunskapsutbyten och samarbeten vill vi gemensamt nå ut till fler personer som har erfarenheter av sexuellt våld eller erfarenheter av att någon har överträtt hens gränser.
Tillsammans gästar podden “Alla våra ligg”
Tillsammans gästar det senaste avsnittet av podcasten “Alla våra ligg”, och snackar samtycke.