Sexuellt självskadebeteende – att gå med på sexuella handlingar eller utsättas för övergrepp

Efter att man har utsatts för något sexuellt mot sin vilja är det vanligt att det sexuella våldet man har blivit utsatt för leder till många och svåra känslor. Det är till exempel inte ovanligt att känna skam, skuld eller ångest. Det kan också vara så att man drabbas av självmordstankar eller vill skada sig själv på olika sätt för att hantera outhärdliga känslor eller minnen.

Att skada sig själv kan vara ett sätt att försöka hantera eller minska sina känslor, tankar eller minnen. Det kan också vara ett sätt att framkalla känslor på. I stunden kan det kännas lindrande, distraherande eller hjälpsamt att skada sig själv men både efteråt och på lång sikt får självskadebeteenden oss att må mycket sämre. 


Vad är sexuellt självskadebeteende?

Att skadas genom en sexuell interaktion med andra eller sig själv brukar kallas för sexuellt självskadebeteende eller sex som självskada. Det brukar ofta beskrivas som att den som är drabbad har ett mönster av att söka sig till sexuella situationer eller sexuella kontakter som innebär fysisk eller psykisk skada. Att skadas genom sexuella interaktioner kan till exempel innebära att skicka bilder på sig själv till andra fast man egentligen inte vill, att ha sex med flera personer trots att man mår dåligt av det eller att gå med på sexuella handlingar som egentligen inte känns bra eller som gör ont.

Sexuellt självskadebeteende = att utsättas för övergrepp

Det är viktigt att komma ihåg att begreppen "sexuellt självskadebeteende" eller ”sex som självskada” är missvisande, eftersom det till skillnad från andra självskadebeteenden oftast inte handlar om att man på egen hand skadar sig själv. Det är istället en eller flera andra personer som skadar och som utsätter en för övergrepp, även om det kan kännas som att man sätter sig själv i dessa situationer. Det är också viktigt att komma ihåg att sexuellt självskadebeteende eller sex som självskada i många fall inte hade kunnat finnas ifall det inte fanns personer som utnyttjar det faktum att det finns andra som mår väldigt dåligt.

Självskadebeteende är ofta en traumareaktion

Det är viktigt att komma ihåg att ett så kallat sexuellt självskadebeteende ofta är en traumareaktion på tidigare utsatthet för sexuellt våld. Traumareaktioner kan ofta vara eller kännas svåra att förstå, vilket kan leda till känslor av skam eller skuld hos den som har blivit utsatt. Därför vill vi påminna om att det är också är viktigt att komma ihåg att traumareaktioner efter sexuellt våld inte är något konstigt eller fel, och ett så kallat sexuellt självskadebeteende är aldrig den som utsätts fel.


Ett så kallat sexuellt självskadebeteende kan se ut på många olika sätt. Det kan till exempel handla om:

  • Att någon annan gör något sexuellt mot en fast man egentligen inte vill eller har lust.

  • Att man utsätts för risker så som att inte använda skydd under sex eller att träffa personer man inte känner.

  • Att ha sex med många olika personer även fast man inte mår bra av det..

  • Att ha sex mot ersättning som till exempel pengar, saker eller tjänster (att utsättas i prostitution).

  • Att skada sig själv genom onani.

  • Att titta på pornografi som är våldsam.

Utsatthet för sexuellt våld och andra våldsformer ökar risken för självskadebeteende

Majoriteten av de som har ett så kallat sexuellt självskadebeteende utvecklar beteendet som en konsekvens av att ha utsatts för sexuellt, fysiskt och/eller psykiskt våld. Enligt rapporten ”Våld i ungas nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck” av Allmänna barnhuset är det till exempel mer än tio gånger så vanligt att unga som har utsatts för olika typer av våld i en relation med en partner ”skadar sig med sex” i jämförelse med unga som inte har utsatts för våld i en partnerrelation.  

Det finns också annan forskning som visar att många personer med sexuellt självskadebeteende har blivit utsatta för sexuellt våld tidigare, eller varit med om andra traumatiska händelser. Att ha erfarenhet av tidigare sexuellt våld innebär med andra ord en ökad risk för att utveckla ett så kallat sexuellt självskadebeteende, som en reaktion på det man har utsatts för tidigare.



Det finns hjälp och stöd att få

Att göra illa sig själv på olika sätt eller att söka upp situationer där man utsätts för skada av andra personer kan vara väldigt svårt att sluta med på egen hand. Det kan också vara svårt att sluta med eftersom det kan kännas som det enda sättet att hantera svåra känslor eller tankar på, eller som att det är det enda som faktiskt får en att känna någonting över huvud taget.

Ifall du skadar dig, utsätts för skada av andra eller tänker på att skada dig själv kan det hjälpa att försöka prata med någon. Det kan kännas svårt att berätta om men att dela det med någon annan kan göra att det känns lättare.

Vill du prata med oss?

Du kan alltid höra av dig till oss på Tillsammans ifall du behöver eller vill ha någon att prata med. Du kan skriva ett DM till oss i våra sociala medier (Instagram, Facebook, TikTok) eller skicka ett mejl till oss på stod@foreningentillsammans.se.

Du kan också läsa mer om hur vi arbetar med stöd här.


Här kan du läsa mer om sätt att få hjälp eller stöd på:

  • Ellencentret finns till för dig som är mellan 15–25 år och som har erfarenhet av sex mot ersättning (prostitution), att bli såld av andra eller sex som självskadebeteende.

  • Mikamottagningen erbjuder hjälp för dig som är över 18 år, som bor i Stockholmsområdet och som har erfarenhet av sex mot ersättning (prostitution) eller av att ha sex på ett sätt som inte får dig att må bra.

  • SHEDO erbjuder stöd för dig som har självskadebeteenden och/eller ätstörningar. Här kan du som är anhörig också få stöd.

  • UMO har en lista över ställen som du kan vända dig till om våld, sexuella övergrepp och kränkningar.

  • Wonsa har en lista över stödorganisationer som du kan få stöd av ifall du har utsatts.


Nästa
Nästa

Var med i våra fokusgrupper och hjälp oss att förbättra stödet för unga med NPF