Någras frihet ska aldrig uppnås på bekostnad av andras
Sedan Tidöavtalet (den överenskommelse som regeringspartierna M, KD och L slutit med samarbetspartiet SD) offentliggjordes har skarp kritik riktats mot den politik som regeringen vill föra under kommande mandatperiod. Vi instämmer i den kritik som bland annat Ombudsmannen mot sexuellt kommersiell exploatering av barn, Unizon, Inte din hora, Child10 med flera har riktat mot regeringen och Tidöavtalet. Att utvisa människor på grund av ”bristande vandel”, alltså bristande/icke-önskvärt levnadssätt, är ett politiskt förslag som sparkar nedåt på några av samhällets mest förtryckta och missgynnade grupper.
I Tidöavtalet står bland annat att regeringen vill utreda om prostitution och missbruk kan ligga till grund för utvisning. Som ovan nämnda kritiker har påpekat är detta en allvarlig urholkning av den svenska sexköpslagen. Personer, främst kvinnor och hbtqi-personer, med erfarenhet av migration, människohandel eller flykt är överrepresenterade i kommersiell sexuell exploatering i Sverige. Det är allmänt vedertaget att både beroendesjukdom och utsatthet för sexuellt våld är vanligt i dessa grupper, och tillgången till vård är bristfällig. Samtidigt är diskrimineringen på arbets- och bostadsmarknaden utbredd, vilket gör att många är tvungna att hitta andra sätt att försörja sig på. Utvisning på grund av bristande vandel kommer, om det blir verklighet, slå hårt mot personer som är i behov av samhällets stöd. I Tidöavtalet betraktas de istället som icke-önskvärda brottslingar.
Tidöavtalet innehåller enstaka förslag som skulle kunna ses som en del av en positiv utveckling på jämställdhet- och folkhälsoområdet. Vi vill dock påminna regeringen om att vi som kämpar mot sexuellt, könsbaserat och maktbaserat våld aldrig kommer jubla över några få potentiellt positiva förslag när de presenteras inbäddade i en politik som medvetet och aktivt försämrar livsvillkor och rättigheter för marginaliserade grupper. Insatser mot suicidprevention blir tandlösa när permanenta uppehållstillstånd fasas ut och fler ska utvisas, då den psykiska ohälsan är utbredd bland exempelvis ensamkommande ungdomar - särskilt i samband med negativa besked från Migrationsverket. Regeringen föreslår stärkt vård till sexualbrottsutsatta, men vill samtidigt begränsa rätten till tolk i sjukvården. I Tidöavtalet kommer varje klapp med ett slag- nedåt.
Ingen är fri förrän alla är fria, någras frihet kan aldrig uppnås på bekostnad av andras.