Våra stadgar

Här nedanför kan du ta del av Föreningen Tillsammans stadgar.

Våra stadgar

Senast reviderade 2023

§ 1 Namn och sätesort

Föreningens namn är: Föreningen Tillsammans
Föreningen har sitt säte i: Stockholm 

§ 2 Syfte

Syftet med föreningen är att en tillsammans med andra i liknande situation ska få det stöd och den styrka en har behov av. Samtidigt är Föreningen en samhällskritisk kraft som kämpar för att förändra de rådande strukturer och normer som finns och som möjliggör det sexuella våldet. Föreningen Tillsammans är en fristående ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

 

§ 3 Medlemskap

Medlem: alla som accepterar föreningens stadgar och värdegrunden samt betalar medlemsavgiften kan bli medlemmar i föreningen.

Stödmedlem: den som vill stödja Föreningen Tillsammans verksamhet ekonomiskt kan bli stödmedlem. En stödmedlem kan vara en enskild person, en organisation eller ett företag som ställer sig bakom föreningens verksamhet samt sympatiserar med verksamhetens värdegrund.

§ 4 Medlemsavgift

Medlemsavgiften fastställs av årsmötet.

§ 5 Uteslutning

En medlem kan uteslutas ur föreningen om den bryter mot föreningens stadgar eller  värdegrund. Beslut om uteslutning tas på ett styrelsemöte. Beslut om uteslutning eller  varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle  att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. I  beslutet skall skälen härför redovisas samt anges vad medlemmen skall iaktta för  överklagande. Beslutet skall inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen  meddelas den berörde.

§ 6 Tystnadslöfte

Föreningen Tillsammans har tystnadslöfte.

§ 7 Årsmöte

Årsmötet är föreningens högst beslutande organ. Årsmöte skall hållas innan maj månads utgång varje år. Styrelsen ska skicka kallelse och föredragningslista till samtliga medlemmar senast fyra veckor innan årsmötet via mail. Motioner till årsmötet ska skickas in från medlemmar till styrelsen senast två veckor innan årsmötet.  

Vid årsmötet skall följande behandlas och protokollföras:  

1. Mötets öppnande  

2. Godkännande av dagordning  

3. Mötets utlysande  

4. Val av mötesordförande  

5. Val av mötessekreterare  

6. Val av protokolljusterare tillika rösträknare  

7. Fastställande av röstlängd 

8. Behandling av verksamhetsberättelse och bokslut  

9. Behandling av revisionsberättelse  

10. Frågan om ansvarsfrihet för avgående styrelse  

11. Behandling av föreslagen budget  

12. Behandling av föreslagen verksamhetsplan  

13. Behandling av inkomna motioner och propositioner  

14. Val av styrelse och ordförande  

15. Val av revisor

16. Val av valberedning  

17. Fastställande av medlemsavgift  

18. Mötets avslutande  

Årsmötet är beslutsmässigt då minst 1/3 av styrelsen är närvarande.

§ 8 Extra årsmöte

Om styrelsen, revisorer eller minst en tredjedel av medlemmarna kräver detta, kallar styrelsen till ett extra årsmöte. Styrelsen ska skicka kallelse och föredragningslista till extra årsmötet senast 14 dagar innan mötet. På ett extra årsmöte kan bara de frågor som nämnts i kallelsen behandlas.

§ 9 Rösträtt

Endast den som har betalat sin medlemsavgift föregående år äger rösträtt på årsmötet. På styrelsemöten äger endast närvarande ur styrelsen eller suppleant för styrelseledamot rösträtt.

§ 10 Röstetal

Alla frågor som behandlas på årsmöte eller styrelsemöte avgörs med majoritet. Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal har föreningens ordförande utslagsröst.

§ 11 Styrelsen

Styrelsen består av minst 3 ledamöter, varav en ordförande och en kassör. Under verksamhetsåret företräds föreningen av styrelsen. I övrigt andra funktioner konstitueras av styrelsen. Majoriteten avgör och vid lika har ordföranden utslagsrösten. Mandatperioden för samtliga styrelsemedlemmar är två år. Vid eventuellt avhopp får styrelsen själv fyllnadsvälja ersättare för att tillsätta posten. Styrelsen beslutar om tillsättning samt avsättning av verksamhetsledare.

§ 12 Firmatecknare

Föreningens firma tecknas av föreningens ordförande och föreningens verksamhetsledare var och en för sig.

§ 13 Ekonomi

Föreningens verksamhets- och räkenskapsår är kalenderår. Budget fastställs av årsmötet. Styrelsen kan besluta om förändringar i budgeten. Utanordningsrätt tillfaller ordförande och verksamhetschef samt dem som styrelsen bemyndigar. Utanordning för betalning får inte göras av den som gjort beställningen (eller motsvarande) eller av den som betalningen riktar sig till.

§ 14 Stadgeändring

Stadgar kan endast ändras på två på varandra årsmöten. För att vara giltigt måste ändringen antas med 2/3 av antalet röster. Då stadgeändringen ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet.

.

§ 15 Upplösning

Förslag om föreningens upplösning får endast läggas fram på föreningens ordinarie årsmöte. Att upplösningen ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan endast upplösas om beslutet tas med 2/3 majoritet. Vid upplösningen ska föreningens skulder betalas. Därefter beslutar årsmötet om hur föreningens tillgångar ska disponeras.