Blog

Sammanfattning av veckan på Almedalen

Nu är det dags att börja summera Almedalsveckan efter att vi haft några dagar hemma och låtit alla intryck sjunka in.

Vi kan utan tvekan säga att det var en hektisk vecka som tog mycket energi, men det var också en vecka som gick otroligt mycket bättre än vad vi hade kunnat tro. Vi klarade av att genomföra tre seminarier som vi själva höll i som alla blev överfulla och uppskattade av pubilken. Vi lyckades också landsätta en kampanj som stöttades av alla vi mötte allt från politiker, poliser och forskare till feministiska profiler och andra inflytelserika människor. Våra fantastiska aktivister har själva jobbat fram kampanjen #vågaomtanke och det var en ära att få presentera och visa upp den, ni har gjort ett så bra jobb!

Vårt första seminarium berörde de brister som finns i vården när det gäller våldtäktsutsatta. Det vi märkt, och som också stärks av den rapport och enkätundersökning vi genomfört (rapporten finner du här), är att många får vänta väldigt länge innan de får en vårdkontakt och många slussas också runt bland olika instanser en lång tid. Det är även många som vittnar om att det är svårt att få specialiserad hjälp och därför föreslog vi på seminariet att det i varje region/landsting skall finnas en specialistmottagning som enbart erbjuder vård och stöd till alla individer utsatta för sexuella övergrepp. Vi upplevde att vi fick ett bra gehör från de politiker som deltog och hoppas kunna fortsätta samtalen med dem till hösten.

Vårt andra seminarie berörde alla de delar vi presenterar i vår rapport, alltså hur våldtäktsutsatta upplever att de blir bemötta av polis, målsägandebiträde, domstolsväsende, vård och ideell sektor. På seminariet deltog representanter från dessa instanser och alla var överrens om att det behövs mer kunskap kring utsattas upplevelser, inte minst vad gäller målsägandebiträden något som många inte tittat på. Vi ställde också krav på att alla som möter våldtäktsutsatta ska få både grundutbildning och vidarutbildning för att bemötandet skall förbättras.

I vårt sista seminarium hade vi mer ett samtal kring hur vi i samhället generellt kan bli bättre på att prata om sexuellt våld. Vi pratade också där om hur vi alla kan vara med och förhindra sexuellt våld genom att visa civilkurage och säga ifrån när någon behandlar någon illa, säger något sexistiskt men också visa stöd och omtanke till utsatta.

I alla våra seminarier deltog våra modiga volontärer och berättade sina historier vilket var otroligt starkt och gripande.

Vi fick även ett stort genomslag i media där vi fick en debattartikel publicerad i Aftonbladet, deltog i Aftonbladet Morgon Tv samt fick en artikel i Aftonbladet i samband med att vi deltog i ett seminarium som annordnades av Aftonbladet Svenska Hjältar. Vi är otroligt stolta över att kunnat ha gjort vår röst hörd under det mediabrus som uppstår i Almedalen.

Detta var också det första året som vi åkte med en större grupp av våra volontärer vilket förändrade vår roll lite grann. Vi var nog båda nervösa för hur det skulle gå att bo sex tjejer i en etta men att det skulle gå så här bra att vi nog aldrig kunnat tro. Om vi var ett härligt gäng innan resan så är vi nu ett MEGA härligt gäng. Under resan blev vi otroligt samansvetsade och kom varandra närmre. Det var självklart också otroligt emotionellt och det var många kvällar där tårarna flödade då vi höll rundor. Men det var befriande tårar. De tårarna som så många av oss burit på och inte vågat släppa ut bland andra, men här i tryggheten som finns i föreningen där alla varit med om liknande saker, kan man trots anspänning slappna av och då kommer de där känslorna som man så länge burit på. På det sättet har nog den här resan inte bara inneburit produktivitet utan även känslomässig kvalitet, och det är ju precis det vi vill att föreningen ska vara. En kraft för samhällsförändring samtidigt som det är en trygg gemenskap.

Det finns så många vi vill tacka och som bidragit till att vår tid på Almedalen blev så otroligt bra. Fantastiska Skandia och New Republic som upplät sina trädgårdar till oss så att vi kunde hålla våra seminarier. Våra fantastiska moderatorer och paneldeltagare; Mikael Thörn, Juno Blom, Magnus Lindgren (Tryggare Sverige), Gita Rajan (Wonsa), Emma Henriksson (Kd), Yasmine Larsson (S), Mikael Mellquist (Lagman Gotlands Tingsrätt), Veronica Alfvegren (Advokatbyrån Klint) och Anna Lindström (Polismyndigheten). Att få ta del av er expertis och era tankar har varit otroligt givande och vi är så glada och tacksamma för att ni valde att delta på våra seminarier.

Vi vill såklart även rikta ett stort tack till alla som på något sätt stöttat vår tid på Almedalen, Advokatbyrån Klint som sponsarade en middag för hela gänget så att vi också kunde njuta lite under vår tid där men också alla ni följare som swishat gåvor. Utan er hade detta inte varit möjligt!

Till sist, men verkligen inte minst, vill vi tacka och ge en otroligt stor cyber-kram till våra underbara volontärer Caroline, Ida, Caroline och Olga som gav av sin tid men också gav av sitt innersta och såg till så att Almedalen fylldes både av starka berättelser präglade av så mycket mod.

Nu kommer vi ta några veckors semester men är tillbaka igen om några veckor.

 

Njut av sommaren!

Kärlek,
Emma och Julia

 

13439194_1761549524124351_4056811828622451870_n

 

13592732_1761968667415770_8111395202806229905_nAlmeldalen dag 1

Kommentera

Namn*

E-postadress* (never published)

Hemsida